Preventie van RSI

Onze aanpak ter preventie van RSI of KANS

Dynamisch zitten Gardien bedrijfsfysiotherapieTer preventie van RSI heeft Gardien bedrijfsfysiotherapie een effectieve werkwijze ontwikkeld. Het kan daarbij gaan om kantoor medewerkers of om medewerkers die langdurig repeterende bewegingen uitvoeren. Zo hebben wij kantoorpersoneel van DCMR voorlichting gegeven over het ontstaan en het voorkomen van RSI en over de ergonomische richtlijnen die er zijn voor beeldschermwerk.

Op foto’s die we van hen hadden genomen op de werkplek, lieten we ze zelf de knelpunten herkennen.

Na de gezamenlijke voorlichting kregen zij een werkplekpaspoort waarmee zij zelf de werkplek konden instellen. Dit werd door Gardien individueel begeleid.
De bevindingen van de werkplekbezoeken zijn met de Arbo-coördinator besproken. Waar nodig zijn er hulpmiddelen aangeschaft om de werkplek te optimaliseren ter preventie van RSI.

Reactie van de klant, DCMR Milieudienst Rijnmond

Preventie RSI KANS bij DCMR door Gardien bedrijfsfysiotherapieDe bevlogenheid van Hans Spijkerman is treffend voor de manier waarop Gardien bedrijfsfysiotherapie medewerkers meeneemt bij de preventie van RSI. Met passie voor het vak en het goede zitten overtuigt Hans de medewerkers hun meubilair zo in te stellen dat de kans op klachten zo klein mogelijk is.

Velen hebben aangegeven nieuwe inzichten te hebben gekregen waardoor hun zithouding is verbeterd.

Al het enthousiasme van Hans wordt uit de kast getrokken om zijn boodschap over te brengen ter preventie van RSI.

Rene Kuijper, bureauhoofd documentatie, communicatie en informatie

Webinar Beeldschermwerk

Vrijwel alle medewerkers van het Hoogheemraadschap voor Delfland werken momenteel thuis.

Om ervoor te zorgen dat deze thuiswerkplek ergonomisch is ingericht, hebben we twee webinars uitgevoerd.

Tijdens het webinar van een uur kregen de medewerkers inzicht in de risico’s van het werken met beeldschermen en leerden ze stapsgewijs de werkplek ergonomisch in te stellen. De webinars zijn uitgevoerd door Ingrid Kastelijn en Hajo Hoek die afwisselend spreker en moderator waren. Hierdoor ontstond er een afwisselend webinar waarbij de medewerkers via de chatbox vragen konden stellen. Tussendoor werden deze vragen door de moderator beantwoord. Aan het einde bleven de bedrijfsfysiotherapeuten nog een uur beschikbaar om medewerkers individueel te begeleiden. Vanaf nu kunnen de medewerkers ook nog gebruik maken van de online werkplekcheck wanneer ze nog vragen hebben. Bent u geïnteresseerd in deze dienst, neem dan contact op met Léon Gardien: leon@gardienbv.nl.

Reactie van de klant, Hoogheemraadschap van Delfland

De webinars zijn erg goed ontvangen door de deelnemers.

Het is verrassend hoe simpel en duidelijk goede ergonomie eigenlijk is maar hoe weinig mensen zich ervan bewust zijn.

Hajo en Ingrid gaven een helder verhaal met een goede opbouw vanuit kennis over het menselijk lichaam naar de instellingen van een stoel. Wat vooral opviel is dat ze de vragen die in de chat werden gesteld sowieso direct beantwoordden in de chat en vaak ook nog meenamen in de webinar waardoor het een interactief en dynamisch geheel werd.

Dion van Rheenen, Beleidsmedewerker P&O