Nieuws van Gardien bedrijfsfysiotherapie

Gardien bij BNR

Pijn in uw onderrug, vastzittende schouders en geen idee hoelang u nog aan die keukentafel moet werken. Lichamelijk, maar ook mentaal zijn wij behoorlijk klaar met het thuiswerken. Onze bedrijfsfysiotherapeuten zien de fysieke, maar ook psychische klachten, dan ook toenemen. Vorige week is de podcast uitgezonden bij BNR over thuiswerkblessures.

Tijdens deze podcast werd oprichter Léon Gardien door dj Rens de Jong geïnterviewd over de blessures die door het thuiswerken kunnen optreden en de mogelijkheden om deze blessures te voorkomen of te verminderen.

Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakcentrale vertelde dat hij onderzoek heeft gedaan naar wat het thuiswerken met ons doet. “Het blijkt dat 40% van de mensen zegt dat ze armklachten, rugklachten of nekklachten hebben.”

Ulrika Leons Becksen, directeur eSkils Zorg van de Zaak vertelde vervolgens dat mensen aangeven dat ze het heel erg zat zijn. Ze ziet bij cliënten overspanningsklachten, stress gevoelens en angstgevoelens over de toekomst. Dat zijn angsten die veel groter worden als u geen afleiding heeft en veel alleen bent.” Luister de podcast om te horen hoe u zelf deze klachten kunt voorkomen of verminderen. Klik hier om naar de podcast te luisteren.

Werkverkenners BNR Gardien

Webinar Gezond Werken Thuis

Vrijwel alle medewerkers die gewoonlijk op kantoor werken, zitten momenteel thuis te werken. Om ervoor te zorgen dat deze thuiswerkplek ergonomisch is ingericht, geven wij regelmatig het webinar “Gezond Werken Thuis”. Tijdens het webinar van een uur krijgen uw medewerkers inzicht in de risico’s van het werken met beeldschermen en leren ze stapsgewijs de werkplek ergonomisch in te stellen.

De webinars worden uitgevoerd door twee register bedrijfsfysiotherapeuten die afwisselend spreker en moderator zijn.

Hierdoor ontstaat er een afwisselend webinar waarbij uw medewerkers via de chatbox vragen kunnen stellen. Tussendoor worden deze vragen door de moderator beantwoord. Aan het einde blijven de bedrijfsfysiotherapeuten nog een uur beschikbaar om uw medewerkers individueel te begeleiden. Vervolgens kunnen de medewerkers ook nog gebruik maken van de online werkplekcheck wanneer ze nog vragen hebben. Bent u geïnteresseerd in deze dienst, neem dan contact op met Léon Gardien: leon@gardienbv.nl.

Reactie van het Hoogheemraadschap van Delfland
De webinars zijn erg goed ontvangen door de deelnemers. Het is verrassend hoe simpel en duidelijk goede ergonomie eigenlijk is maar hoe weinig mensen zich ervan bewust zijn. Bedrijfsfysiotherapeuten Hajo en Ingrid hadden een helder verhaal met een goede opbouw vanuit kennis over het menselijk lichaam naar de instellingen van een stoel. Wat vooral opviel is dat ze de vragen die in de chat werden gesteld sowieso direct beantwoordden in de chat en vaak ook nog als onderwerp verder bespraken in de webinar waardoor het een interactief en dynamisch geheel werd.

Dion van Rheenen, Beleidsmedewerker P&O

Beter Aan Het Werk

De afgelopen maanden hebben we tijdens de periode dat we beperkt werden in onze werkzaamheden door het Coronavirus, niet stil gezeten. We hebben een monodisciplinair belastbaarheidsprogramma ontwikkeld.

Het programma is bestemd voor medewerkers die kort verzuimen (maximaal 6 weken) of dreigen te verzuimen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (rug-, nek-, schouder-, beenklachten of RSI).

Na de ontwikkeling van het programma hebben we de fysiotherapeuten van FysioHolland op acht locaties opgeleid om het programma te kunnen uitvoeren. Ze leerden met welke vormen van fysieke belasting medewerkers op de werkvloer te maken hebben. Vervolgens leerden ze hoe ze de handelingen, die medewerkers op de werkvloer uitvoeren, konden trainen in de trainingszaal. Dit doen we dit door middel van de beproefde Graded Activity methodiek.

Inmiddels zijn er acht locaties van FysioHolland klaar om het programma uit te voeren namelijk: Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Roosendaal, Boxmeer, Hilversum, Apeldoorn en Maastricht.

Dit jaar volgen nog Tilburg en een extra locatie in Amsterdam. Wilt u meer informatie over dit programma neem dan contact op met Arjan Weber: arjan@gardienbv.nl.