Nieuws van Gardien bedrijfsfysiotherapie

Beter Aan het Werk vol op in bedrijf!

Vorig jaar hebben we een aanvullende dienst ontwikkeld: Beter Aan Het Werk.

Het is een belastbaarheidstraining voor medewerkers met fysieke klachten die hier maximaal 6 weken aaneengesloten voor verzuimen of dreigen te verzuimen. De bedrijfsfysiotherapeuten van Gardien bedrijfsfysiotherapie hebben fysiotherapeuten van onder andere FysioHolland opgeleid om dit programma uit te voeren. Met behulp van een taak/handeling analyse wordt een functioneel trainingsprogramma opgesteld. De medewerker traint hierdoor doelbewust om het werk uiteindelijk weer duurzaam te kunnen uitvoeren. Vanaf september zijn de eerste trajecten gestart en de reacties zijn overwegend positief.

Dit sterkt ons in de opvatting dat deze dienst een groep medewerkers ondersteunt, waarvoor nog geen professionele begeleiding was binnen de bedrijfszorg.

“Beter Aan Het Werk” wordt uitgevoerd in 11 regio’s. Op korte termijn komen daar nog 7 regio’s bij waardoor we landelijke dekking hebben.

Arjan Weber is verantwoordelijk voor deze arbeidsrelevante zorg (zie foto hiernaast). Wil je meer weten over Beter Aan Het Werk bel Arjan op 06-24526221 of mail naar arjan@gardienbv.nl.

Arjan Weber Beter Aan Het Werk Gardien bedrijfsfysiotherapie

Ervaringen met Beter Aan Het Werk

Mijn naam is Max, ik ben 26 jaar en ik heb sinds twee jaar last van RSI in handen, armen, schouders en nek. Ik werk sinds half september 2020 bij DSW en al snel bleek dat mijn klachten mij in de weg zaten bij het uitvoeren van mijn werk als interface designer. Ik ben hierin direct open geweest naar mijn teamleider en dat werd gelukkig heel serieus genomen. Hoewel ik pas een aantal weken werkzaam was bij DSW, kreeg ik de mogelijkheid om een Beter Aan Het Werk te volgen. Zodoende kwam ik bij Gardien en FysioHolland terecht waar ik zes weken lang en twee keer per week heb getraind om in mijn werk beter om te kunnen gaan met mijn klachten. Hierbij is er geanalyseerd wat de oorzaak van mijn klachten is, hoe mijn situatie is op het werk en welke werkzaamheden ik uitvoer die belastend zijn voor mijn lichaam (en geest). Op die manier creëerde ik samen met de arbeidsgerichte fysiotherapeut John Passchier een beeld van mijn situatie en stelden we doelen op voor het traject.

Voor mij betekende dit beter naar mijn lichaam luisteren en de spiergroepen trainen die mijn belastbaarheid verhogen.

Op basis hiervan werd een trainingsschema opgesteld met krachtoefeningen die we per week qua intensiteit iets opbouwden om beetje bij beetje mijn lichaam te trainen. Dit deed ik samen met fysiotherapeute Vera, die mij geholpen heeft om de juiste oefeningen op een goede manier uit te voeren, mij coachte en mij tips gaf over oefeningen voor thuis. Zes weken en twaalf sessies later merkte ik best wel wat verschillen in mijn lichaam:

bepaalde spiergroepen werden krachtiger, ik had minder spanningen in m’n bovenrug en was een stuk soepeler en flexibeler geworden.

Ook in het werk ervaar ik over het algemeen minder pijn, hoewel deze nog wel op dagelijkse basis aanwezig is, maar door het traject weet ik wel op welke manier ik het stabieler kan houden. Dat is voor mij op zich al een heel mooi gegeven. Al met al denk ik dat mensen die kampen met fysieke klachten door werk erg gebaat kunnen zijn bij dit traject!
Max van DSW (zorgverzekeraar)

Onze ervaringen zijn positief. Max heeft duidelijk vermindering van klachten en handvatten gekregen om deze vermindering door te zetten en vol te houden.

De communicatie met Gardien is erg vlot en klantvriendelijk.

Ook gedurende het traject, hebben we het drie gesprek gehad, wat erg nuttig is geweest. We zijn dus erg positief en zullen niet twijfelen andere medewerkers aan te melden, indien nodig.
Berend Ruben, HR adviseur DSW

Voor medewerkers met fysieke taken worden ook tiltechnieken geoefend. Op de foto een voorbeeld van de schredestandtechniek.

Ervaring van de arbeidsgerichte fysiotherapeut van FysioHolland

Tijdens de 1e corona golf vroeg mijn leidinggevende of er enkele therapeuten interesse hadden om een interne bijscholing te volgen van Gardien bedrijfsfysiotherapie. Tijdens deze bijscholing werd vooral de visie vanuit de bedrijfsfysiotherapie toegelicht en hoe we dit zouden kunnen toepassen tijdens het traject Beter Aan Het Werk. Er zijn twee rollen als het gaat om Beter Aan Het Werk, een arbeidsgerichte fysiotherapeut en een algemeen fysiotherapeut. De algemeen fysiotherapeut voert de trainingen uit. Enkele maanden later was het zover, het 1e traject kon van start. In de voorbereiding voor de 1e intake heb ik veel contact gehad met Arjan Weber. Inmiddels hebben we een aantal trajecten lopen op de locatie FysioHolland SPC Rijnmond. En zijn er enkele trajecten succesvol afgerond.

Tijdens de eerste trajecten ben ik steeds enthousiaster geraakt over de manier van werken in de bedrijfszorg.

Je hebt meer vrijheid en kan beter maatwerk leveren. In het traject zit een 3-gesprek met de leidinggevende waarmee je afstemt hoe proces verloopt. Bij de module weer werken, stem je samen met de leidinggevende en werknemer het werkhervattingschema af. Dit is voor de werknemer zeer waardevol. Als arbeidsgerechte therapeut ben je met name bezig om het proces op te starten, te begeleiden en te coördineren. Naar mijn mening heeft het programma Beter Aan Het Werk veel potentie om een product te worden waarbij we mensen kunnen helpen op een duurzame manier!
John Passchier, arbeidsgerichte fysiotherapeut FysioHolland